Masini de injectie | Roboti | ENGEL Injectie S.R.L.
Menu - Harta site
HOME - Mase-Plastice.ro
> Home > Newsletter >

Newsletter Mase-Plastice.ro 06-2014

   Articole:
   - 'Marea aventura Lego' – plasticul e fantastic.;
   - Plasticul la Campionatul Mondial de Fotbal Brazilia 2014;
   - Lego vrea ca toate piesele sa fie ecologice pană în 2030;
   - Instrument de incălzire ultra-subtire pentru matrite de injectie;
   - ...;

Subscrieti lista email Mase-Plastice.ro


   'Marea aventura Lego' – plasticul e fantastic.

      Astazi, de 1 Iunie, ziua copilului, v-as indemna sa vedeti filmul "Marea aventura Lego", titlu original 'The Lego Movie'.
   Filmul este o sarbatoare pentru cele mai versatile produse de jucarii din plastic, din lume si deasemeni este si foarte, foarte amuzant, pe mai multe niveluri.
   Fara a intra in detalii, este vorba despre povestea lui Emmett, un muncitor in constructii, care traieste intr-o lume Lego, virtuala, unde totul este ordonat, asa cum ar trebui sa fie ... Viata lui este guvernata de instructiuni, fara de care, nu ar fi nici o ordine în lumea lui Emmett iar fara ordine ar fi haos.
   Unul din mesajele filmului (Lego) este ca produsele concepute (limitările fizice ale “caramizii” de plastic) sunt limitate doar de imaginatia persoanelor care se “joaca” cu ele. Deci faceti lucrurile (produsele) în mod creativ, nu neaparat dupa instructiuni (chiar propriile sale instructiuni) tot timpul.
   Lego poate fi folosit în atat de multe moduri diferite …
   Lasand la o parte faptul ca este un dispozitiv de marketing pentru Danemarca, cu cel mai faimos export, filmul, al naibii de bun, este un prilej de a rade, de a ne destinde.si un mod foarte distractiv de a petrece 100 minute.
   Puteti vedea trailerul pentru “The Lego Movie” aici.

   Sursa: PRW.


   Plasticul la Campionatul Mondial de Fotbal Brazilia 2014.

   Si pentru ca ieri s-a dat startul acestei competitii, nu pot sa nu reamintesc cateva aspecte legate de utilizarea plasticului si la acesta competitie.
   Mingea oficiala – Brazuca – foloseste tehnologia materialelor de la Bayer MaterialScience. Printr-o colaborare de mai bine de 30 de ani cu firma Adidas, acest parteneriat s-a concentrat in ultimii 2 ani si jumatate pe noua minge de fotbal, care a fost testata de peste 600 de jucatori profesionisti de fotbal.
   Aceasta este compusa din cinci straturi din plastic special dezvoltat, bazat pe poliuretan si are o greutate de numai 420 – 445 grame.
Stratul interior al mingii este fabricat dintr-o membrana de latex care este stratificat cu un material textil care este un substrat pentru celelalte straturi. Stratul de poliuretan este urmatorul, care are o grosime de 1 mm si este format din milioane de microsfere umplute cu gaz.

   “Pielea” exterioară cuprinde trei straturi de poliuretan de diferite grosimi. Aceste straturi creaza rezistenta deosebita la influentele externe si abraziune.
   Toate aceste straturi diferite, fac mingea foarte elastica, astfel încât să revină la forma sferica, imediat după ce mingea este lovita. Acest lucru, în tern, ajută jucătorii ca mingea lovita sa mearga mai repede, cu mai multă fortă.
   Suprafata eexterioara a mingii este formata din sase panouri identice si acest design simplu face ca mingea sa fie mai durabila, mai rezistent la apa si nu va pierde prea multă presiune in timp (dupa 72 de ore, pierderea de presiune este de doart 7%). Aceste panouri sunt atasate (lipite) folosind tehnologia thermobonding folosind adeziv activat termic Bayer cu presiune si temperatură in conditii optime.
   Bayer a spus ca aceste aspecte diferite au creat “best possible ball” pentru toate cele 64 de meciuri de la Cupa Mondiala din acest an.

   “Caxirola” - instrumentul “muzical” din plastic pentru facut zgomot. El constă într-o incinta de plastic închisă, cu un fund plat, umplut cu particule mici, sintetice, pe care fanii ar trebui să le agite pentru a produce un sunet natural, de mare. Si pentru ca acesta nu indeplinea toate normele pentru a fi aprobat, s-a realizat prototipul pentru caxirola 2.0

la care "exteriorul din plastic reciclat a fost înlocuit cu un corp gonflabil care poate fi umflat printr-o duză ca un balon pentru copii. Există, de asemenea, o bază căptusita - probabil pentru a nu putea fi folosit ca o măciucă." si " Buclele degetelor sunt, de asemenea, acum din plastic moale si nu pot fi utilizat ca si box metalic".
   Prototipul revizuit este încă în curs de revizuire de politia din Brazilia.

   Echipamentul echipei de fotbal al Angliei este facut din sticle de plastic, reciclate. Echipa Angliei si Nike au lansat un nou set de echipament pentru 2014, care încorporează sticle de plastic în materialul pentru tricouri, pantaloni scurti si pentru prima data si sosetele (jambierele).

   Pantaloni scurti se vor face 100% din poliester, camasa cu 96% si sosetele (jambierele) cu 78%, fiecare echipament folosind in ansamblu, o medie de 18 de sticle de plastic reciclate. Echipa va purta echipamentul in meciurile oficiale discutate in grupa, în luna Iunie, fată de Italia, Uruguay si Costa Rica.

   Garnituri ecologice de scaune. Coca Cola Brazilia a reciclat peste un milion de sticle pentru a produce scaune pentru Cupa Mondială 2014.
   Un total de 6.700 de garnituri de scaune în noul Stadion Maracana, aproximativ 3.000 în Mineirão si cel putin cinci la suta din husele scaunelor din Stadionul National din Brazilia au fost făcute ca parte acestei scheme de reciclare.

   În medie, este nevoie de aproximativ o sută de sticle de Coca-Cola 600 ml pentru a crea un capac de scaun. A existat un apel pentru colectarea celor aproape 1,3 milioane de sticle de plastic, în scopul de a finaliza cele 13.000 de astfel de locuri fabricate în proiect, catre fanii încurajati să doneze sticle de Coca-Cola la unul dintre cele o sută de puncte de colectare.

   Mai multe informatii puteti obtine de la adresele "click aici", "click aici", "click aici" sau "click aici".

   Sursa: BPF.


   Lego vrea ca toate piesele sa fie ecologice pană în 2030.

   Si pentru ca am vorbit despre Lego in prima postare a lunii Iunie: 'Marea aventura Lego' – plasticul e fantastic, sa continuam despre acelasi subiect.
   Lego a stabilit un obiectiv de a utiliza o răsină durabila în “cărămizile” sale pană în 2030, înlocuind ABS-ul, dar căutarea pentru aceasta alternativă nu va fi usoara – a spus Allan Rasmussen - Senior Project Manager la Innovation Takes Root 2014 in Orlando.
   Nu numai că trebuie să fie în măsură să îndeplinească aceleasi caracteristici de blocare a blocurilor construite dar de asemenea sa fie un amestec perfect al materialul selectat cu “cărămizile” aflate deja în mainile copiilor.
   Au nevoie sa găseasca un material care sa fie la fel de bun ca cel existent (ABS) si care va fi la fel de bun si peste 50 de ani, pentru că acestea sunt transmise din generatie în generatie.
   Compania daneză deja a testat cateva “cărămizi” folosind un acid polilactic modificat la impact, dar au problemă cu post-formarea "creep" - fluaj, înseamnă că la cateva săptămani după ce acestea sunt turnate “cărămizile” nu fac click-ul necesar si nu se lipesc la fel de bine cum ar trebui.
   Capacitatea (abilitatea) de a rămane clipsate împreună, pană un copil le va desparti – in termeni Lego "puterea ambreiajului" - este atat de esentială pentru Lego deoarece are un sistem de testare specific pentru ea.
   Lego, cu sediul în Billund - Danemarca, a folosit ABS pentru piesele sale inca din anii 1960, după o scurtă perioadă, in care a folosit acetat de celuloză. Compania utilizează: mai mult de 6.000 de tone de plastic în fiecare an - 70 % din ea este ABS; mai mult de 5.000 de matrite care functioneaza pe mai mult de 1.000 de prese de turnare prin injectie de la fabricile de productie la nivel mondial, în Danemarca, Mexic si Ungaria.
   Cand Lego se va extinde la Jiaxing - China, acesta va fi în mod special pentru a furniza pe piata locala de acolo astfel încat compania are nevoie sa se asigure că are un furnizor de materiale la nivel mondial pentru toate aceste locatii de îndată ce aceasta este gata să schimbe răsină sa.
   Lego vrea o răsină economica, care sa atinga tintele de mediu si doreste să se asigure că aceasta vine de la o bază de materii prime non-alimentara, pentru a preveni astfel discutiile culturilor de alimente vs jucării.
   Compania cere, de asemenea, dublu de aprovizionare, cu produse disponibile la mai multe locatii de productie, astfel încat să poată oferi răsina de la o alta fabrica în cazul în care există probleme.
   În plus, jucăriile sale trebuie să îndeplinească standardele scrise în 3082 de pagini a legislatiei care reglementează jucăriile din întreaga lume.
   Apoi se adaugă complicatiile de potrivire la aspectul generatiilor de productie anterioare. Lego are pentru a urmări cu atentie amesteccul de culori si pentru a controla culorile, astfel încat o “cărămidă” rosie turnata astăzi se va potrivi cu o cărămidă rosie turnata acum 30 de ani sau o cărămidă rosie a companiei care se va face peste 30 ani.

   Sursa: PRW.


   Instrument de incălzire ultra-subtire pentru matrite de injectie.

   In viitor, filmul subtire de încălzire va permite pieselor din plastic sa fie produse cu o calitate mult îmbunătătită a suprafetei. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, o modalitate de a face întregul proces mai eficient energetic, deci mai multe componente din plastic eficiente ca cost, cu o calitate îmbunătătită a suprafetei.


Aceasta matrita de injectie este echipata cu o acoperire subtire de încălzire
(zonele rotunde pe fiecare jumătate a matritei deschise) © Fraunhofer IWM

   Dacă ati încercat vreodată să faceti vafe, atunci sunteti familiarizati cu următoarea problemă: ai doar vafe bune în cazul în care fierul este încălzit la temperatura corectă. Acelasi principiu se aplică la fabricarea de piese din material plastic, cum ar fi display-uri, placari, capace si panouri de instrumente, folosind tehnici de turnare prin injectie. O topitura de plastic lichid este injectata într-un instrument de otel de formare (matrita), care este încălzita la fel ca un fier de vafe. Ideea este de a produce o distributie perfecta a suprafetei instrumentului, care poate fi netedă ca o oglindă sau dotat cu o structură functională. Utilizarea de turnare prin injectie pentru a realiza calitătile structurale si functionale dorite de suprafată, ale pieselor din mase plastice, este conceput ca un proces cu un singur pas, fără a fi nevoie de orice lucrare de finisare extinsa. Procesul este, de asemenea, economic si eficient energetic.
   Pentru fabricarea de piese din material plastic cu suprafete "high-end", întregul instrument de formare este încălzit la aproximativ 110 de grade Celsius, folosind o tehnică cunoscută sub numele de temperare (revenire) variotermica. Materialele termoplastice, cum ar fi policarbonatul sunt prelucrate la temperaturi similare. În scopul de a obtine o piesa finita din material plastic fără deteriorarea acestuia, matrita trebuie să fie răcita la aproximativ 20 pană la 30 de grade Celsius.
   Acest lucru trebuie să fie făcut pentru fiecare ciclu de productie înainte ca întregul proces sa poata începe din nou, care "mananca o cantitate considerabilă de energie", explică Alexander Fromm de la Institutul Fraunhofer pentru Mecanica Materialelor IWM din Freiburg.
De lucru pentru a îmbunătăti situatia , Fromm si colegii sai au facut echipa cu Centrul de plastice ( Kunststoff-Zentrum) din Leipzig, pentru a dezvolta un nou tip de tehnică de revenire, care, în functie de produs, este de pană la 90 la sută mai eficientă decat alte tehnici utilizate în prezent de eficienta energetica. Trucul este de a evita să se încălzească întreaga unealta; acestea pot cantări jumătate de tonă sau chiar mai mult , în functie de piesa din plastic produsă. Tot ceea ce este încălzit acum este suprafata sculei, care de fapt vine în contact cu topitura de plastic.
   Acest lucru este posibil datorită unui strat subtire, micrometric, de încălzire. Cercetătorii au acoperit peretii sculei de formare (matritei), folosind o tehnică de acoperire pe bază de vacuum, cunoscut sub numele de pulverizare. Imaginati-vă un joc de biliard in care bilele sunt atomi de bază al materialului - în acest caz, filmul subtire, lovindu-se cu ioni bogati în resurse energetice ele ricosează în jurul camerei de vacuum. Materialul pulverizat este depus pe suprafata sculei de formare în straturi groase de doar cativa micrometri (un fir de par uman are o grosime de aproximativ 80 de micrometri). Nu numai că poate fi folosit acest strat extrem de subtire pentru a incalzi suprafata sculei la temperatura dorită, dar este, de asemenea, capabila să reziste la solicitările termodinamice care apar în timpul turnarii prin injectie.
   Izolatia electrică este asigurată de un strat ceramic care protejează deasupra si dedesubt stratul conductor de încălzire. Stratul care de fapt se incalzeste este fabricat dintr-un material dur conductiv, special conceput. În acest caz, provocarea pentru pulverizarea stratului constă nu numai în producerea unui strat izolator perfect pentru a evita scurtcircuite, dar si în integrarea unui senzor în stratul de încălzire, în stratul subtire. Un senzor plasat aici poate măsura temperatura peretelui si să fie utilizat pentru a regla procesul de fabricatie.
   Pentru a realiza acest lucru, cercetatorii au stabilit integrarea termocuplelor incredibil de fine, fabricate din nichel sau aliaj de nichel-crom si o grosime pentru fiecare de doar câteva sute de nanometri. Termocuplurile pot fi produse folosind tehnologia filmelor subtiri si încorporate în stratul de izolatie. Datorită masei lor extrem de scăzute, termocuplurile reactionează incredibil de rapid la schimbările de temperatură si face posibilă măsurarea directă a temperaturii peretelui sculei (matritei). Printr-o serie de experimente de laborator, cercetatorii au putut sa demonstreze ca încălzirea filmului subtire poate fi folosit pentru a atinge temperatura dorită la peretele sculei foarte repede. Cercetatorii sunt acum în căutarea de parteneri din industrie pentru a ajuta la pregătirea procesului pentru utilizare în produsele fabricate în serie.

   Sursa: Fraunhofer IWM.

 
Articole tehnice cauciuc | Produse injectate din plastic | Procesare injectie plastic


[ top ]    [ Harta site ]
 

Links & Banners:

Subscrie lista email Mase-Plastice.ro
View Silviu Ghetiu's profile on LinkedIn
& my LinkedIn group
LinkedIn Grup: Mase plastice (PLASTIC) in Romania.
copyright  papagali  Mase-Plastice.ro; Web Design: Silviu Corneliu GHETIUWeb Hosting: 1and1.com;