Masini de injectie | Roboti | ENGEL Injectie S.R.L.
Menu - Harta site
HOME - Mase-Plastice.ro
> Home > Newsletter >

Newsletter Mase-Plastice.ro 11-2014

   Articole:
   - MarkForged dezvolta imprimanta 3D pentru fibre de carbon, Kevlar® si fibra de sticla;
   - Racheta de tenis imprimata 3D;
   - Greutate salvata cu materialele compozite termoplastice armate cu fibre;
   - Lipire versatila pentru vehicule usoare;
   - PLAPACK – un nou bioplastic;
   - Poliamida rezistenta la temperaturi ridicate de la DSM;
   - Ikea lanseaza noul scaun din polipropilena (PP) si fibra de sticla;
   - Producatorii decoreaza Casa Alba pentru Sarbatori;

Subscrieti lista email Mase-Plastice.ro


   MarkForged dezvolta imprimanta 3D pentru fibre de carbon, Kevlar® si fibra de sticla.

    Compania americana MarkForged spune ca imprimanta sa Mark One 3D este prima imrimanta 3D care permite inginerilor sa proiecteze si creeze piese compozite din fibre de carbon, Kevlar® si fibra de sticla, la biroul lor.

   Imprimanta are dimensiunile 322 mm x 360 mm x 575 mm si asteapta brevetul pentru procesul Composite Filament Fabrication (CFF™). Piese realizate cu CFF contine fire continue de fibre încorporate într-o matrice termoplastica (poliamida (PA)) care se întareste în timpul imprimarii.
   Piesele produse sunt de pana la 20 de ori mai rigide si de 5 ori mai puternice decat produsele termoplastice traditionale, nearmate, cum ar fi cele din ABS, utilizate de cele mai multe sisteme de imprimare 3D.
   Filamentul cu fibra de carbon MarkForged CFF este mai puternic si rezistent, raportat la greutatea sa (mai puternic decat aluminiu 6061-T6);
   Filamentul MarkForged CFF din fibra de sticla are cel mai bun raport rezistenta-cost, precum si transparenta EMR si izolator electric si ofera abraziune ridicata si rezistenta la impact

   Sursa: ReinforcedPlastics.com.

   Informatii suplimentare pentru domeniul 3D printing gasiti si la adresele: PRW.com, PDDnet.com, TCTmagazine.com (1, 2 si aici), XYZprinting.com, Printit-3d.com, Luxexcel.com, Studica.com, MedicalPlasticsNews.com, FennerPrecision.com, SolidConcepts.com, EPPM.com (1, 2 si aici).


   Racheta de tenis imprimata 3D.

   Doi studenti italieni, Mario Coppola and Salvatore Gallo, care studiaza designul produsului la Rimini Academy of Fine Arts au proiectat o racheta de tenis prototip produsa folosind tehnologia de imprimare 3D cu material Windform XT 2.0.

   Materialul este poliamida ramforsata cu fibra de carbon si este popular în sectoarele motorsport si aerospatiale datorita proprietatilor sale mecanice.
   Proiectul a vazut racheta împartita în trei parti: maner, gat si cap iar variantele structurale au fost dezvoltate pentru fiecare element.
   Potrivit CRP Technology, modificarile au "livrat imbunatatiri fundamentale în performanta rachetei, introducand un nou concept de racheta, cu modificari la structura, forma si detaliile ei".

   Sursa: PRW.


   Greutate salvata cu materialele compozite termoplastice armate cu fibre.

   Cel mai recent exemplu pentru potentialul de economisire a greutatii de proiectare al hibridului Tepex, este un purtator de componente electronice (“infotainment”), fiind folosit pentru prima data în Audi A6.
   Aceasta componenta a redus la jumatate greutatea piesei fata de omologul sau din otel.
   Componenta de serie a fost precedata de un prototip gata de productie dezvoltat printr-o cooperare stransa între departamentul de Dezvoltare Ambalaje pentru Dispozitive de Control – Audi, Departamentul de Dezvoltare Tehnologii Plastice Armate cu Fibre - LANXESS, KraussMaffei Technologies GmbH si Christian Karl Siebenwurst GmbH & Co. KG Modellbau und Formenbau.

   Pentru fabricarea prototipului, KraussMaffei a dezvoltat o celula de fabricatie complet automatizata, cu un sistem de manipulare special ajustat si o unitate de încalzire pozitionata direct deasupra platanului matritei.
   Bazat pe eficienta costului si proces cu cicluri scute, Reinert Kunststofftechnik GmbH und Co. KG a construit o celula de fabricatie optimizata pentru productia de serie complet automatizata si reproductibila a produsului.
   Procesul implica utilizarea a doua insertii din Tepex dynalite 102-RG600(2)/47 la suta, compozit subsidiar poliamida 6 LANXESS lipit-laminat armat cu fibre de sticla continue. Acestea sunt încalzite treptat de un sistem de încalzire cu infrarosu de la KRELUS AG, format în matrita de injectie si apoi supra-turnat direct cu flux usor de poliamida 6 Durethan BKV 30 EF H2.0 de la Lanxess.
   Nervurile din partea laterala a componentei departate de punctul de injectie sunt umplute tot prin injectarea Durethan printre insertiile Tepex. Procesul dintr-o singura injectie permite producerea piesei compozite într-un ciclu de timp mai mic cu 50 secunde, fara a necesita nici o re-manipulare. Clesti speciali transfera rapid insertiile compozite încalzite la matrita, unde acestea sunt asezate în locas, cu ace speciale de pozitionare. Gaurile pentru conexiunile cu surub nu sunt realizate ulterior într-o etapa separata, ci mai degraba formate de mandrina din interiorul matritei de injectie, atunci cand este închisa.
   Sistemul de manipulare si matrita de productie au fost dezvoltate si fabricate de catre Maier Formenbau GmbH.
   Piesa sustine un amplificator si optional, un tuner TV, deci trebuie sa prezinte nu numai rigiditate mare, dar, de asemenea, sa fie rezistenta la oboseala in punctele unde este conectata la corp si piesele adaugate, deoarece greutatea dispozitivelor instalate duce la vibratii în timpul conducerii, care provoaca tensiuni dinamice mari. Aceste zone, prin urmare, sunt armate cu Tepex.
   Excelenta putere si energia la nivel înalt de absorbtie Tepex poate fi de asemenea utilizata în procesele de turnare prin comprimare termoplastice pentru a produce piese usoare. Un exemplu recent este utilizarea unei variante de Tepex dynalite pentru a oferi protectie compartimentul motor la MINI John Cooper Works GP. Puterea extrema si tenacitatea Tepex lucreaza foarte mult în favoarea sa.
   Aceste caracteristici fac protectia podelei, predispusa la lovituri de piatra si chiar pe drumuri proaste, mai robust si extrem de rezistent la impact. În plus, alinierea regulata a fibrelor de sticla continue in compozit se preteaza pentru componente cu aspect asemanator fibra carbon, atractiv.
   Protectorul este fabricat printr-un procedeu de turnare prin comprimare care combina fluxul de curgere si de formare. Acest lucru formeaza masa rezultata Direct Long Fiber Thermoplastic - DLFT, într-o matrita de compresie.
   Ceea ce este atat de special despre procesul de productie este faptul ca straturile exterioare a doua dynalite Tepex sunt de asemenea comprimate în acelasi timp, astfel încat sa consolideze domeniul specific supus stresului. Acesta produce o componenta de tip sandwich cu un miez DLFT si o parte a suprafetei sale realizate din compozit de înalta performanta. Comparativ cu o componenta DLFT exclusiv pe baza de polipropilena, straturile externe realizate cu acest material este de trei ori mai puternic si absorbant de energie. Tepex dynalite 104-RG 601 consta într-o matrice de polipropilena încorporata cu un material care contine 47 procente în volum fibra de sticla continua.

   Sursa: EPPM.


   Lipire versatila pentru vehicule usoare.

   Materialele noi fac autovehicule, avioane si tot felul de alte lucruri mai usoare. Problema este ca multe dintre aceste materiale nu pot fi sudate.
   Acum exista o alternativa de ansamblare, o metoda disponibila - adezivii de lipire care ofera o modalitate extrem de buna de a asigura conexiunea pieselor pentru întreaga lor durata de viata si sa rezista bine în cazul unui accident.


Elasticitatea variabila oferita de adezivi cu dubla întarire,
semnificativ mai lunga ca durata pentru adezivii de lipire.
Sursa imagine: Fraunhofer LBF.

   Autoturismele sunt chiar mai usoare - folosind materiale noi, cum ar fi oteluri ultra-înalt-rezistente sau carbon, si materiale plastice armate cu fibra de carbon (carbon-fiber-reinforced plastics CFRP).
   De cand Duroplast, care adesea serveste ca matrice pentru componenta CFRPs, nu poate fi sudat, o alta tehnica de ansamblare este chemata. Lipirea este cea mai buna solutie. "Lucram în primul rand cu adezivi structurali, care imbina componentele permanent si de a crea un plus de stabilitate formei", spune dr-Ing. Jan Spengler, un analist chimic în divizia Plastic de la Institutul Fraunhofer pentru Structuri Durabile si de Încredere LBF din Darmstadt.
   Acesti adezivi de lipire ofera un anumit avantaj; ca acestia tin considerabil mai bine în accidente decat alte tipuri de lipire. Mai mult, adezivii poseda caracteristici de amortizare mai bune decat cele din metal si de a îmbunatati zgomotul la vibratii (NVH - noise vibration harshness).
   NVH este termenul pentru care ocupantii din masina percep ca vibratie ca si cum ar auzi un zgomot. "Stratul de adeziv functioneaza ca un strat amortizor clasic, care salveaza ca material izolant si reduce greutatea", spune dr-Ing. Halvar Schmidt de la divizia de stucturi durabile de la LBF’s.
   Rigid si elastic in acelasi timp, ceea ce le face deosebiti este faptul ca acesti adezivi se întareasca în doua etape. Pentru adezivi ca acestia, umiditate, caldura, conditiile anaerobe sau lumina UV declanseaza prima etapa a procesului de întarire. Un alt activator poate fi utilizat pentru a initia un proces de calire secundar. Acest tip de adeziv a fost disponibil pe piata de ceva timp, dar pana în prezent produsele au oferit întotdeauna o elasticitate constanta si aceeasi rigiditate in fiecare punct. Acum, acest adeziv de lipire ofera elasticitate si rigiditate variabila.
   Primul activator a fost termic si a rezultat într-un produs moale, flexibil, pe toata suprafata expusa.
   Al doilea proces de întarire începe cand acesta este expus la lumina UV. Ce îl face special este faptul ca aceasta reactie poate fi combatuta la domenii foarte specifice. Lanturi reticulate de polimer adeziv unde este expus la lumina UV, creaza o zona localizata cu o mai mare rigiditate si in acest fel, cercetatorii LBF au produs un plastic lipit cu o parte moale si cu cealalta jumatate foarte rigida.
   Datorita rigiditatii variabile inovatoare, adezivul poate realiza o legatura semnificativ prelungita, la vibratii, stresul extern este întotdeauna distribuit inegal pe legatura, îmbinarile dezvolta varfuri de stres la margini, iar legatura este foarte buna.

   Sursa: PDDNet.


   PLAPACK – un nou bioplastic.

   Dupa trei ani de dezvoltare, AIMPLAS si-a prezentat noul produs bioplastic flexibil, pregatit pentru sectoarele alimentar si textil.
   PLAPACK este marcat de creatorii sai ca o noua generatie de plastic biodegradabil. Materialul este o modificare de acid polilactic (PLA) avand astfel un impact mai redus asupra mediului decat multe materiale rivale, în timp ce compatibilitatea mare cu aditivi polimerici a fost realizata în formula sa.

   Mai mult decat atat, dezvoltarea acestui bioplastic a asigurat performantele îmbunatatite în aplicatii extrudate si de turnate prin injectie.
   Au fost dezvoltate o serie de produse din plastic, folosind noul material, cum ar fi umerase rezistente la UV, cu migratie scazuta, astfel încat acestea nu vor pata hainele, ambalaje alimentare rezistente la impact si temperatura precum si produse cu rezistenta la ulei si oxigen si proprietati de bariera la vapori de apa. Materialul a fost, de asemenea, folosit pentru a produce lentile de ochelari care sunt rezistente la temperaturi scazute si expunerea la alcool.
   Proiectul PLAPACK a fost posibil cu finantare de la Direct Innovation Line CDTI, împreuna cu eforturile de colaborare a doua centre de cercetare si sase firme: Plásticos Erum, Condensia Química, Nanobiomatters, Envaplaster, Papel Plast y Criimpla.
   AIMPLAS si alte centre de cercetare, cum ar fi Analytical Chemistry, Nutrition and Bromatology Department de la Universitatea din Alicante si Institute of Polymer Science and Technology de la National Research Council (ICTP-CSIC) Spania, au contribuit la acest proiect.

   Sursa: EPPM.


   Poliamida rezistenta la temperaturi ridicate de la DSM.

   La Fakuma 2014, DSM a lansat urmatoarea generatie de poliamide rezistente la temperaturi mari, pentru aplicatii auto, în cazul în care temperaturile pot urca pana la 260 de grade Celsius.
   DSM se pozitioneaza singur în lantul de aprovizionare de automobile ca OEM si transforma tot mai multe materiale plastice pentru a reduce greutatea si costul.
   Noile clase Diablo: Stanyl polyamide 46 si Akulon 6.66 fac parte din portofoliu DSM. Cea mai recenta versiune a Stanyl Diablo polyamide 46 este capabila sa reziste la o temperatura de utilizare continua de pana la 230 de grade Celsius, în timp ce Akulon Diablo poate suporta temperaturi de pana la 220 de grade Celsius, cu maxime de temperaturi înalta pe termen scurt, de 267 de grade si respectiv 245 de grade.

   In ultimii ani, a existat o tendinta de a merge pentru materiale plastice comune, ca polipropilena si poliamida 6 (PA6) pentru reducerea costurilor, însa, în calitate de eficienta în performanta motorului, presiune si temperatura marita sub capota, acestea necesita materiale mai robuste.
   DSM are o reputatie solida pentru testarea aprofundata pentru domenii specifice, cu testarea auto concentrandu-se pe cerintele pentru un material de sub capota si întregul spectru de medii la care va trebui sa reziste.
   DSM se confrunta cu un atac violent de provocari pe masura ce piata auto sufera aceasta evolutie rapida, se deplaseaza spre eficienta, lightweighting si reducerea emisiilor. Multe masini noi sunt produse cu patru cilindri în loc de sase, adica acele componente se confrunta cu o presiune crescuta, ca masina înca trebuie sa fie la fel de puternica ca un vehicul cu sase cilindri.
   "Consumatorii cumpara înca o masina cu o anumita cantitate de cai putere", a spus D'Hooghe ", dar ei doresc o mai buna eficienta a consumului de combustibil si acest lucru duce la provocari."
   Privind spre viitor, DSM vede cota sa de piata în lantul de aprovizionare de automobile ca un producator, în pofida cresterii încetinite în China si efectele în curs de desfasurare ale crizei financiare europene.
   "Am dezvoltat Diablo pentru industria auto", a spus D'Hooghe. "Am stabilit profile specifice care sunt tipice pentru automobile - este un grad pentru automobile." Generatiile viitoare de Diablo vor fi capabile sa reziste la medii extreme si temperaturi mai ridicate.

   Sursa: EPPM.


   Ikea lanseaza noul scaun din polipropilena (PP) si fibra de sticla.

   Gigantul Ikea cu produse pentru casa, in scopul de a "democratiza" piata de mobilier prin producerea unui scaun de vanzare in masa, atat pentru casa cat si pentru locurile publice.
   Firma a produs scaunul Janinge, care vor fi fabricate în Italia si se face folosind 75% polipropilena si 25% fibra de sticla.


Noul scaun Ikea - Janinge.

   Scaunul cantareste 4.5 kg si va fi pus in vanzare pe toate pietele Ikea la nivel global. Marea Britanie va vedea noul scaun disponibil în doua modele, în februarie 2015.
   Scaunul este un rezultat de trei ani de munca cu firma de design suedez Form Us With Love pentru a dezvolta o serie de scaune, care sunt multifunctionale si usor de întretinut.
   "Marea Idee din spatele colectiei Janinge este democratizarea designului, pentru a crea o constructie durabila, bazate pe nevoile mediilor interne si publice", a declarat Åsa Hederberg, dezvoltator de produse la Ikea.
   Fondatorul Form Us With Love, Jonas Pettersson spera ca scaunele vor lucra într-o serie diferita de utilizari.

  Sursa: PRW.


   Producatorii decoreaza Casa Alba pentru Sarbatori.

   În fiecare an, Casa Alba face un efort imens pentru a avea decoratiuni festive pentru vacanta de Craciun. Acest an nu va fi diferit, cu o singura exceptie - decoratiunile Obama vor include ornamente imprimate 3D - create de designeri.
   Ornamentele vor fi rezultatul primului concurs de podoabe imprimate 3D - un concurs care prezinta administratia Obama ca promoveaza una dintre tehnologiile de proiectare cele mai perturbatoare pana în prezent.
Provocarea pe care Casa Alba o sponsorizeaza în parteneriat cu Smithsonian, invita factorii de decizie, artisti, designeri, ingineri si pe oricine este interesat de modelare 3D si imprimare 3D pentru a proiecta un inspirat ornament pentru vacanta de iarna.
   Designerii prezinta modelele lor de intrare de 3 inch x 3 inch si care se bazeaza pe o tema care reflecta "magia si minunea vacantei" - pe site-ul Instructables -, potrivit informatiilor de pe site. Numai rezidentii din SUA ar putea intra în competitie.
   În prezent, exista 325 de modele în concurs care lupta pentru 20 de premii Instructables.

(Sursa imagini: White House Office of Science and Technology Policy/Instructables.com)

   Casa Alba Obama a fost un sustinator puternic al do-it-yourself (DIY). tehnologii cum ar fi imprimarea 3D, precum si în încurajarea tinerilor sa exploreze tehnologii prin initiative STEM.
   La inceputul acestui an, administratia a sponsorizat chiar primul Maker Faire de la Casa Alba pentru a sarbatori inventatorii tineri si batrani din întreaga tara si sa încurajeze gandirea de dinainte în design si inginerie.

   Sursa: Design News.

 
Articole tehnice cauciuc | Produse injectate din plastic | Procesare injectie plastic


[ top ]    [ Harta site ]
 

Links & Banners:

Subscrie lista email Mase-Plastice.ro
View Silviu Ghetiu's profile on LinkedIn
& my LinkedIn group
LinkedIn Grup: Mase plastice (PLASTIC) in Romania.
copyright  papagali  Mase-Plastice.ro; Web Design: Silviu Corneliu GHETIUWeb Hosting: 1and1.com;