Masini de injectie | Roboti | ENGEL Injectie S.R.L.
Menu - Harta site
HOME - Mase-Plastice.ro
> Home > Reciclare > 

Refolosire mase plastice, plastic in general.

   Refolosirea obiectelor pe care le avem deja este esentiala pentru a preveni producerea deseurilor. Refolosirea e mai buna decat reciclarea, deoarece nu presupune consum aditional de energie pentru procesarea obiectelor. In plus, anumite materiale nu pot fi reciclate.
    Pentru ca ne ajuta sa minimizam impactul pe care-l avem in mediu, prevenind depozitarea deseurilor la gropile de gunoi. Minimizarea gunoiului pe care-l producem zi de zi reduce nevoia de materii prime (care vin din resurse naturale) si scade cantitatea de gaze si substante eliberate in atmosfera de-a lungul ciclului de viata al unui produs (de exemplu, prin extractia de materie-prima, distribuirea produsului, folosirea lui si indepartarea lui).
   Dar sa trecem acum, la lucruri mai concrete si sa aratam cateva exemple si idei de refolosire gasite pe Internet si care sper sa ajute la constientizarea importantei acestei modalitati si sa schimbe mentalitatea.
   Primul exemplu de refolosire, este sticla PET returnabila, care, daca va mai aduceti aminte, a fost lansata de compania PEPSI, dar pentru ca piata nu era pregatita pentru asa ceva, nu s-a bucurat de un real suscces. La vremea respectiva (aici puteti chiar gasi un studiu al viitorului sticlei PET returnabile), a reprezentat un pas inainte in inovatia produselor si ambalajelor. Cred ca relansarea acestui concept, acum, cand se pune accent pe cei 3R si mentalitatea este mai diferita, ar avea sorti de izbanda. In zilele noastre, am mai gasit producatorul Sinalco, care foloseste acest tip de ambalaj.

   Un nou concept (amintit in sectiunea Reciclare) denumit Regandire, adica proiectarea produsului nou tinand cont si de o refolosire a lui ulterioara (eventual in alte scopuri). Este vorba, dupa cum v-ati dat bine seama, de o banala sticla din PET dar care datorita formei si functiei, capata o noua valoare, aceea de refolosire ulterioara, pentru un nou produs, cu O cheltuieli. Astfel de idei de produs si o astfel de gandire, mai bine spus de regandire a produsului poate fi mult mai viabila in conditiile actuale de piata. Nu este greu de realizat (este la fel de realizabil ca si oricare sticla din PET), implica aceleasi costuri de realizare, tot ce va trebuie este o idee noua, care sa revolutioneze produsul banal si sa il transforme. Dupa consumarea bauturii, puteti reumple sticla cu apa sau nisip si obtineti o gantera pentru exercitii fizice. Pentru mai multe informatii suplimentare puteti accesa direct aici. sau puteti vizita pagina designerului Jin Le
   Cum sa faci un dispenser de pungi de plastic, refolosind un produs din plastic? Simplu! Asa cum puteti vedea in imaginea alaturata, se poate obtine dintr-un bidon de PE extrudat. Pentru mai multe informatii suplimentare puteti accesa direct aici.
   Pentru iubitorii de flori, am gasit o metoda interesanta de a reutiliza sacosele de plastic, confectionand flori artificiale facute manual. Imaginatia dumneavoastra sper sa infloreasca in gasirea de noi forme si culori pentru aceste minunate produse. Pentru mirosul preferat, puteti parfuma produsul ! Pentru mai multe informatii suplimentare puteti accesa direct aici.
  Dispozitiv ornat prajituri. Foarte folositor in bucatarie, acest dispozitiv poate fi confectionat din produse de plastic si astfel putem refolosi: o punga, o sticla PET si dopul (cu garnitura).
  Si daca cumva nu aveti in ce sa va puneti sendwichi-ul cand plecati la servici, iata o idee pentru revalorificarea cutiei de CD-uri. Pentru mai multe informatii suplimentare puteti accesa direct aici.
  Daca aveti gradina si nu stiti ce puteti folosi pentru containere sau ghivece va sugeram sa refolositi galetile de var lavabil (10, 15, 20 L). Pentru mai multe informatii suplimentare puteti accesa direct aici sau pentru informatii cum puteti obtine un cos pentru compost, puteti accesa direct aici.

  Refolosire anvelope cauciuc. Iata un subiect care poate revolutiona deseurile din cauciuc cu un efort minim de resurse si fara a polua. Acestea pot fi folosite cu succes pentru ziduri contra alunecarilor de teren, ghivece de flori si chiar pana la constructia unor case. Pentru mai multe informatii suplimentare puteti accesa direct aici.

   O alta pagina interesanta o puteti gasi la Revista-Atelierul.ro sau Tutorialul publicat de Veroicono unde puteti vedea alte metode de refolosire a produselor din plastic. Alte nume consacrate ca: Gulnur Ozdaglar, Michelle Brand, Miwa Koizumi, si Susanne Schmidt, va pot inspira deasemeni pentru a crea noi produse prin refolosirea plasticului. Deasemeni puteti citi si articolul sper interesant: - Cort din tevi reciclate de PVC din Newsletter Mase-Plastice.ro nr. 01 - 2013.
    Pe aceasta tema voi mai reveni pe masura ce vor aparea noutati. Daca doriti, puteti contribui si dvs., oricand ideile si sugestiile fiind binevenite.

    Cum ne ajuta cei 3 R?

   Iata cateva sfaturi, la care sigur se mai pot adauga altele. Unele s-ar putea sa para exagerate si altele fara sens, dar daca veti face un mic efort veti intelege de ce sunt in primul rand necesare.
    Refoloseste !!!
 - Refoloseste hartia deja scrisa pe o parte in loc de hartiute sau carnetele pentru notite noi. Poti sa-ti faci chiar tu carnetele din ea sau s-o tai bucatele si s-o folosesti in locul biletelelor cu lipici (post-it);
 - Foloseste hartie si alte produse de papetarie reciclate si nu noi. Uneori culoarea alba a hartiei nu are deloc conotatii pozitive...;
 - Refoloseste pungile de plastic pe cat posibil, sau foloseste plase din panza;
 - Cumpara si foloseste baterii reincarcabile;
 - Cauta sa folosesti filtre de cafea si alte aparate care se refolosesc si nu din cele de unica folosinta;
 - Refoloseste prosoapele si hainele vechi pe post de carpe sau presuri;
 - Incearca sa refolosesti lenjeria de pat veche sau rupta si sa faci ceva nou din ea (de exemplu, fa dintr-un cearsaf o fata de perna);
 - Refoloseste ziarele vechi, cutiile de carton si alte ambalaje din hartie si carton ca sa impachetezi alte obiecte in ele (chiar si intr-un magazin);
 - Doneaza obiectele vechi, de care nu mai ai nevoie (mobile, perdele, haine, covoare etc.) mai degraba decat sa le arunci;
 - Doneaza mancarea neconsumata sau da-o la animale, n-o arunca;
 - Refoloseste pe cat posibil componentele calculatoarelor vechi, reincarca tonerele de imprimanta. (un toner poate fi reincarcat cel putin de 3 ori).

   De ce sa refolosesti?

 - Pentru ca aceasta prelungeste durata de viata a oricarui produs si deci incetineste producerea de gunoi;
 - Daca refolosesti hartia previi consumul excesiv al acesteia, economisesti bani si energie si ajuti mediul;
 - Materialele din plastic pe care noi le aruncam la gunoi reprezinta peste 20% din cantitatea de deseuri menajere si NU sunt biodegradabile (pot rezista in mediu mii de ani);
 - Tehnologiile de reciclare a produselor din plastic sint foarte scumpe si consumatoare de energie.
 - Pentru producerea bateriilor se foloseste cu 50% mai multa energie decat pot ele sa ofere consumatorului si mai mult, ele contin substante toxice (cadmiu, mercur);
 - Refolosirea textilelor previne producerea de gunoi si va ajuta sa economisiti bani. De asemenea, este o activitate creativa si placuta!
 - Uneori nu este necesar ca obiectele pe care le impachetam sa arate bine, deci le putem pune in cutii sau ziare vechi;
 - Stiti bine cat de mult conteaza pentru o persoana dezavantajata social sa primeasca donatii in haine sau obiecte vechi, reutilizabile. Astfel, veti reusi sa faceti de doua ori bine.
 - Resturile de mancare pot fi foarte daunatoare daca sint depozitate in natura si probabil ca nimenui nu-i place sa simta efectele alimentelor care se degradeaza astfel. Folositi-le pentru compost!
 - Multe din componentele calculatoarelor contin substante toxice. In contextul avansarii tehnologiei, producerea de deseuri electronice (e-waste) devine o problema din ce in ce mai mare.

 
Articole tehnice cauciuc | Produse injectate din plastic | Procesare injectie plastic


[ top ]    [ Harta site ]
 

Links & Banners:

Subscrie lista email Mase-Plastice.ro
View Silviu Ghetiu's profile on LinkedIn
& my LinkedIn group
LinkedIn Grup: Mase plastice (PLASTIC) in Romania.
copyright  papagali  Mase-Plastice.ro; Web Design: Silviu Corneliu GHETIUWeb Hosting: 1and1.com;